Spaneren

En hovedsak i Dagsrevyen i går kveld var en NRK-journalists jakt på Ørnulf Tofte, den 88 år gamle politimannen som i disse dager er blitt beskyldt for å ha jukset med "pengebeviset" mot Arne Treholt. Han fikk kontakt - via mobiltelefon, to ganger. Tofte nektet - naturlig nok - å snakke med media; han venter på innkalling til kommisjonen som skal avgjøre om saken mot Treholt kan gjenopptas. Reportasjen viste i hvert fall at journalisten ikke egner seg spaner. Han trasket rundt i Malaga uten å vite at Tofte hadde avlyst Spania-reisen av familiegrunner.

Men i gårsdagens Bergens Tidende hadde en journalist faktisk klart å trenge seg inn på Tofte - hemme hos ham i Bærum. Hun fikk til og med slippe inn til ham. I hånden holdt han et fotografi fra 12. april 1940, og pekte ut 18-årige Ørnulf Tofte, frivillig soldat i kampen mot tyskerne.

Heller ikke denne journalisten får noe ut av ham om den aktuelle saken. Det magre resultatet av intervjuet blir at Tofte sover godt om natten, fordi han vet hva som er sant.

Godt. La oss nå glemme Treholt og pengene hans. Det der skal nå etterforskes på nytt, og resultatet av den granskningen vil avgjøre om saken skal opp for retten igjen. Vi får håpe at det så blir satt et endelig punktum for den.

Men journalisten brukte ikke denne sjansen til å stille Tofte et mer generelt spørsmål.

Han ble headhunted til overvåkningstjenesten i 1949, var aktiv gjennom hele den kalde krigen og ble til slutt politiinspektør - så vidt jeg vet den høyeste stilling en ikke-jurist kan oppnå i etaten. Han beskrives som "Norges største spionjeger", og har vært sentral i Norges største spionsaker. Både BT og Dagsrevyen nevnte sakene mot Asbjørn Sunde, Gunvor Galtung Haavik og altså Arne Treholt. Ingen av dem nevnte Ingeborg Lygren, sekretæren i Forsvarets E-tjeneste, som uskyldig satt arrestert i månedsvis og ble sluppet ut til et ødelagt liv. Tofte ledet forhørene av henne. Saken endte med at overvåkningssjefen og etterforskerne ble kalt inn til riksadvokaten, og fikk gjennomgå for dårlig arbeid: Det skulle ikke ha vært foreslått tiltale i det hele tatt.

Lund-kommisjonen påviste i 1996 at POT i årevis hadde begått - ikke bare brudd på interne reglementer, men også i år etter år, i sak etter sak, regulære brudd på norsk lov.

Ordet "nødrett" har vært brukt som unnskyldning for disse overgrepene. Og la gå; i politiets praksis kan det selvfølgelig oppstå situasjoner der tidsmomentet er helt avgjørende. Men nødretten kan ikke gjelde for årelange overgrep mot en lang rekke personer. Tofte har, i sin stilling, naturligvis vært vitende om disse lovbruddene, og det er vel grunn til å tro at han i noen tilfelle har vært med på å begå dem. Disse overgrepene har medført at den norske stat har måttet betale ut millioner i erstatning til ofrene.

Journalisten som fikk møte Tofte, forsømte å spørre ham om hvordan han ser på denne siden av sin innsats for fedrelandet. Det kunne ha vært interessant å høre hans versjon.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

medierunden

medierunden

83, Bergen

Willy Dahl - pensjonert litteraturviter og aktiv mediesynser.

Kategorier

Arkiv

hits